Кожно-венерологичен кабинет

 

 

 

   В основата на работата в МЦ "Св.Иван Рилски - 2003" стои повишаване на качеството на медицинско обслужване и постигане на по-добро здраве на нашите пациенти.

 

   С идването на пролетта, сезонът на любовта се увеличават и заразяванията с венерически болести. За инфекциите по полов път, трябва да се знае, че те често нямат никакви първоначални симптоми. Това означава, че заразеният може дълго време да разпространява болестта без да знае. Ако не се лекуват на време, те могат да доведат до сериозни усложнения, а понякога дори и до стерилитет. Ако имате и най-малки съмнения, трябва да се консултирате със специалист дермато-венеролог.

 

   През последните десетилетия към т.н. "класически" венерически болести /сифилис, гонококсия,мек шанкор и ингвинална лимфогранулома/ се включват и редица други болести предаващи се по полов път. Според причинителите им болестите предавани по полов път /БППП/ се класифицират на заболявания предизвикани от вируси /СПИН, херпес симплекс, кондиломата,акумината, молускум контагиозум, хепатит В/ бактерии /гонококов уретрит и ендоцервицити, синдром на Райтер, лимфогранулома венереум,трехонематоза /сифилис/,микози /кандидозис, протозои /трихомоназис/, епизоонози /краста, полова въшливост/ и др.

 

   Епидемиологичните проучвания на полово предаваните болести показват, че освен досега известните причини за тяхното разпространение - промискуитет /честа смяна на партньора/, проституция, миграция на населението, туризма, контрацептивните средства, при някои от тях по-голяма роля играе сексуализма и наркоманията. От друга страна расте и броят на болестите които имат както полов, така и неполов път на предаване като Хепатит Б, някои стрептококови, стафилококови, ентерококови и др. инфекции.
БППП могат да увредят гениталния апарат на мъжа и жената, влияят на сексуалния живот, могат и често предизвикват безплодие. Възможно е увреждане на плода и новороденото.

 

   Сексуално предаваните болести принадлежат към широко разпространените инфекции, които се диагностицират от специалист по кожни и венерически болести /дерматовенеролог/ по време на клиничен преглед и се доказват с редица изследвания - микробиологични, серологични, имунологични,електрономикропски и др. методи на изследване. Погрешно е поведението на болни, които се самолекуват или сами си "назначават" изследвания. Така може да се пропусне важен тест, който се определя по време на прегледа според състоянието и инкубационния период/различен за различните инфекции/. Всеки организъм е уникален. Недостатъчно е да се разчита само на изследването на партньора и да се ползва неговото лечение.

 

   Всеизвестно е предпазването с презерватив. За хората с рисково поведение да напомня, че кондомът трябва се използва при орален, вагинален и анален контакт. По време на карнавалите в Бразилия се раздават безплатно презервативи, които наричат "ризки на Венера".

 

В МЦ "Св.Иван Рилски - 2003" кожно-венерологичен кабинет работи в делнични дни от 14.00 - 16.00 ч.Клинична лаборатория работи денонощно.

   За информация: тел. 0701 59538